Keď sa dozvedel, že ho s ním podviedla, šiel toho hajzla hľadať. Pretože chlapi majú potrebu zmlátiť toho, kto siahne na ich ženy. Aby si tak zachovali tvár a hrdosť. A tí, ktorí si na chlapa netrúfnu, tak zbijú ženu. Aby si do niekoho udreli.

“Prečo si ho tak zmlátil?” opýtal sa ho kamarát a odpil si z piva

“Ja mám zlomené srdce, tak nech má on zlomený aspoň nos a pár kostí. Čo myslíš, čo z toho bolí viac a čo sa rýchlejšie hojí? Na čo z toho existujú hojivé masti, tabletky, dlahy, obväzy, rehabilitácie? Srdce to nie je. Život ide ďalej a obom sa raz tie jazvy zahoja. Ale čo myslíš, na kom bude jazvy vidieť do konca života? On veľmi dobre vedel, že s ňou som a aj tak ju musel mať. Nie preto, že by sa mu páčila, ale kvôli tomu, aby mi ublížil. Aby tú bolesť a sklamanie bolo na mne vidieť. A ona? Musím ju zo svojho srdca vytiahnuť, ako tŕň z päty, pretože tak by to vraj malo byť. Aj keď ju stále milujem. Po nevere sa ľudia predsa musia rozísť, nie? To je jeden zo vzťahových vzorcov. Alebo?”

“A nie je to tak trocha majetnícka reakcia?” pýtal sa kamarát ďalej

“Majetnícka možno. No pridaj k tomu fakt, že on bol môj najlepší kamarát, s ktorým sme sa delili o tajomstvá, životné výhry aj prehry, chodili sme spolu na výlety, díval sa mi do očí, podával mi ruku a oslovoval ma brácho. No v skutočnosti chcel to, čo mám v živote ja. Pretože to nebolo iba o nej. Teraz má moju prácu, na svedomí môj vzťah a moju nenávisť. Tak som doňho vtisol aj svoju pečať hnevu.”

“Na neveru však sú vždy dvaja. Niekde vo vzťahu ste možno urobili obaja chybu” pokračoval kamarát a ťal do živého

“To možno áno. Ale vieš ako málo stačí k tomu, aby k nevere nikdy nedošlo? Stačí tomu druhému povedať, že máš pochybnosti, že nie si šťastný, že ho nemiluješ, že sa chceš rozísť. Nebudeš neverný niekomu, s kým sa rozumne rozídeš. Je to takto fér voči každému. A nikomu neublížiš viac. Aj keď rozchod taktiež bolí. No nevera bolí viac. Keď sa ti ten druhý díva do očí, bozkáva ťa, uisťuje, klame a necháva ťa v tom, že je všetko v poriadku. Že žijete spoločné šťastie.”